Sunday, July 25, 2010

ENTRI KESEPULUH

                                                                                    SIEW MAI


➝ 30-32 keping kulit wantan (bulat)

➝ 2 tangkai daun bawang

➝ 1 biji cili merah



Bahan Lauk

➝ 250g isi ayam kisar

➝ 4 keping cendawan kering, direndam lembut

➝ 125g rebung segar

➝ 6 biji sengkuang Cina

➝ ½ biji lobak merah



Bahan Perisa

➝ 1 biji telur, dipukul

➝ ½ camt minyak bijan

➝ 1½ camb tepung jagung

➝ 1 camt sos plam

➝ Garam, gula, serbuk lada sulah secukupnya



Cara Membuatnya

1. Hiris halus cendawan, rebung, timun dan lobak merah.

2. Satukan bahan perisa (kecuali telur) dalam mangkuk besar.

3. Gaul bahan cincang dengan bahan perisa.

4. Masukkan sedikit demi sedikit telur hingga sebati.

5. Sudukan lauk ke tengah kulit wantan. Basahkan sekeliling kulit wantan.

6. Tangkupkan seperti bentuk cawan. Tekan supaya lauk mampat.

7. Atur atas loyang berlengser minyak.

8. Kukus dengan api sederhana selama 8-10 minit.

9. Hias dengan daun bawang dan cili merah.

No comments: