Sunday, July 25, 2010

ENTRI KESEMBILAN

                                                     
                                                KUIH LAPIS   


 Bahan-bahan

➝ 1/2 cawan tepung gandum

➝ 1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)

➝ 1 st garam

➝ 2 paket santan serbuk

➝ 1 st minyak masak

➝ 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.

➝ 4 cawan air

Cara-cara
 
1. Dalam blender, masukkan gula, santan, tepung beras, tepung gandum, minyak, garam dan 2 cawan air. Blend sehingga semua bahan bersatu & tidak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
 
2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air dan kacau rata.
 
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dengan pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
 
4. Untuk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dengan sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cawan adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
 
5. Lepas 5minit, masukkan pula 1 cawan adunan berwarna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning sehingga adunan habis.
 
6. Lapis yang terakhir berwarna hijau dikukus selama 20minit. Bila sudah masak, mengalih keluar dari kukusan dan tunggu sehingga kuih ni sejuk.
 
7. Dengan hati-hati, tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Untuk lebih kemas, kuih ini boleh dipotong dengan benang dan setiap lapisan kuih ini boleh dibuka.
 
8. * Jika guna loyang non-stick, kita perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dengan minyak.

No comments: